Eritreas Information minister Ali Abdu kommer att besöka Stockholm den4/2.Han har ett stort inflytande över median i Landet, Ali Abdu är också ansvarig för att svensk/eritreanske journalisten Dawit Isaaks arresterande.
Vi vill uppmana så många som möjligt att sluta upp till vår demonstration. Ali Abdu är inbjuden av eritreaner i Stockholm för att tala om Eritrea, som också kallas Afrikas största fängelse för journalister.
Detta möte kommer att äga rum på Åsa Gymnasiet, Skanstull kl. 14.00 .
Information is the best weapon to defend human rights. We are what We know and the more we know the more we succed in all we do.
Monday, January 29, 2007
Thursday, January 11, 2007
Eritrea – Afrikas största fängelse för journalister
Den 12 november i år fängslades minst nio journalister i Eritrea i ett tillslag som Reportrar utan gränser beskriver som motbjudande. Vågen av arresteringar har den här gången skett mot journalister anställda vid statliga medier. Arresteringarna kom efter att en rad äldre erfarnajournalister som arbetade vid informationsministeriet flytt utomlands. Sedan 2001 sitter redan minst 13 journalister fängslade i Eritrea. En av dem är den svenska journalisten Dawit Isaak.
Journalisten Khaled Abdu skriver för nyhetsbrevet om de nya händelserna och om hans tidigare kollega som arresterats.
Eritrea – Afrikas största fängelse för journalister
Det har gått mer än fem år sedan Dawit Isaak och hans journalistkollegor arresterades i Eritrea. Den fria pressens sammanbrott var en naturlig fortsättning i nedtystningsprocessen av reformrörelsen som startades 2001 av 15 ministrar i parlamentet. Vågen av arresteringar var en direkt attack av den fria pressens integritet, en attack från president Issaias Afeworki, Eritreas mycket aggressiva ledare.Jag är nu än mer oroad över mitt lands journalistiska integritet sedan den nya attacken mot den fria pressen, när minst 9 journalister greps i november. Den nya arresteringsvågen kom efter att ett antal journalister hade flytt landet och gjordes för att skrämma de som ännu är kvar. En av de som fängslades var min tidigare kollega Paulos Kidane, som brukadeskriva om sport i tidningen Admas. Han arbetade på senare tid för statliga medier och med ett radioprogram kring det amhariska språket som sändes av informationsministeriet. En av de som fängslades, Simon Zewdie, släpptes efter ett par dagar. Han arbetade med TV programmet Tigrinya och studerade också ekonomi vid universitetet i Asmara. De övriga journalisterna är fortfarande fängslade och sägs befinna sig i fånglägret Agip som inte ligger långt ifrån informationsministeriets kontor.
I november kom också en rapport som pekade på att tre av de journalister som tidigare fängslats har dött i Eiraerofängelset. Rapporten är inte bekräftad, och trots den internationella uppmärksamheten och frågorna kring vad som hänt de tre journalisterna har regimen i Asmara inte ens bevärdigat sig att ge ett svar.
Said Abdelkadir från Nya Admas tidning,
Medhanie Haile från Keste-debena tidningen och
Yesuf Mohammed Ali från tidningen Tsigenay
har enligt rapporten dött i fängelset efter att ha utsatts för tortyr och vanvård.Många säger att de fängslade journalisterna i Eritrea kommer att bli de journalister i Afrika som kommer att befinna sig längst i fängelse. Troligtvis lika länge som diktatorn Issaias Afeworki styr landet. Precis som de andra politiska fångarna som fängslats efter frihetskampen från Etiopien. Om dem vet man fortfarande inte var de befinner sig. Regimen iAsmara verkar tycka att det är normalt att fängsla människor på obestämd tid och låta dem dö i fängelser utan någon lagprocess. Det kan jag se som en röd tråd genom historien. Regimen i Asmara håller på att göra Afrikas horn till ett oroligt och instabilt område. Och rollen som Eritreas diktator spelar är bara till för att skapa konflikter som ska hjälpa honom att hålla kvar makten utan att behöva införa varken konstitution eller lagar. Jag ser en mörk bild av Eritreas framtid. Regimen i Eritreas enda prioritet är att behålla makten på ett olagligt sätt, och det kommer att försena införandet av en konstitution. Det finns inget hopp om att de kommer att böja sig inför några lagar. Freden och stabiliteten i regionenhar inte säkrats genom att regimen i Eritrea har spelat en negativ roll i olika delar av Afrikas horn. Frid vare med de hjältar som offrat sina liv för pressfriheten i Eritrea. Vi kommer alltid att minnas dem och fortsätta kämpa för att uppnå deras drömmar.
~Khaled Abdu~
Khaled Abdu var chefredaktör för Admas, en av de första oberoende tidningarna i Eritrea som startades 1999. 2000 tvingades han fly landet och sedan sommaren 2003lever han i Sverige och beviljades uppehållstillstånd. 2003 fick Khaled Abdu Human Rights Watchs pressfrihetspris The Hellman-Hammett Grant. ~
Subscribe to:
Posts (Atom)