Wednesday, May 07, 2008

Regeringen handfallen gentemot skurkstater



Publicerad: 7 maj 2008, 08.00

Lars Adaktusson

kolumn | Lars Adaktusson

Nyheter

lars.adaktusson@svd.se

En dag i maj förra året var jag inbjuden att vara med vid ett spektakulärt nationaldagsfirande

i Eritreas huvudstad Asmara. Tillsammans med några tusen eritreaner och diplomater från olika delar av världen blev jag vittne till hur politiska företrädare och militärer hyllade president Isaias Afwerki och hans regim.

Av det faktum att Eritrea är en av världens värsta diktaturer där avrättningar, tortyr och trakasserier sedan länge satts i system, märktes ingenting. Att tusentals politiska fångar befolkar fängelserna och att yttrandefriheten ständigt begränsas, var det ingen som talade om.

Sedan drygt sex år är den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak ett av offren för diktaturen i Eritrea. Tillsammans med en grupp andra journalister sitter han fängslad under oklara omständigheter.

Formellt är Dawit Isaak anklagad för brott mot nationens säkerhet, i själva verket är han inspärrad på grund av sina artiklar i en regimkritisk tidning.

Till och från genom åren har Dawit Isaaks öde uppmärksammats i svenska medier. Ofta har dock rapporteringen kring fallet tonats ned med motiveringen att publicitet inte gynnar saken. I diplomatiska kretsar och bland svenska politiker har vikten av tyst diplomati framhållits.

Detta håller inte längre.

Strategin att föra dialog och inofficiella samtal med företrädare för regimen i Asmara har hittills varit verkningslös. Formella protester från utsända emissarier mot att en svensk medborgare år efter år sitter fängslad utan rättegång, möts av hånfulla kommentarer och uppmaningar att inte lägga sig i Eritreas inre angelägenheter.

Där den tidigare socialdemokratiska regeringen misslyckades har alliansregeringen tagit vid. Sedan Carl Bildt tog över i Arvfurstens palats har fallet Dawit Isaak inte rört sig en millimeter framåt.

Den eritreanska regimens behandling av Dawit Isaak är i grunden ett brott mot internationell rätt. Enligt den skyddsrätt som finns inskriven i folkrätten har Sverige möjlighet, inte bara att ställa juridiska krav på Eritrea, utan också att dra landet inför Internationella domstolen i Haag.

Det är fullt möjligt att en sådan åtgärd inte skrämmer diktaturen i Asmara. Icke desto mindre skulle uppmärksamheten öka, liksom möjligheterna att få till stånd ett mer kraftfullt och bättre samordnat agerande från EU-ländernas sida gentemot regimen i Asmara.

Men framför allt skulle ett agerande via Internationella domstolen demonstrera att den svenska regeringen är fast besluten att inte ge upp kampen för att få Dawit Isaak frigiven. I kombination med ett tydligt personligt engagemang från statsministern och utrikesministern skulle bilden av en handfallen svensk regering revideras.

År efter år larmar människorättsgrupper och humanitära organisationer om brutala övergrepp mot mänskliga rättigheter i Eritrea.

I sällskap med länder som Kina, Nordkorea och Zimbabwe återfinns den lilla afrikanska nationen på listan över världens skurkstater. Mot den måste Dawit Isaak, hans hustru och barn i Göteborg, få hjälp – med alla medel.

Innan det är för sent.