Thursday, November 24, 2005

Referensgrupp till NTG-asyl

Bakgrund och syfte

NTG-asyl skall, med utgångspunkt från projekterfarenheter/resultat från Equal och Europeiska flyktingfonden (ERF) samt bidrag från annan relevant forsknings- och utvecklingsverksamhet, genom analys, uppföljning/utvärdering och spridnings/påverkansaktiviteter, förbättra system och policies samt bidra till kunskaps- och opinionsbildning på det aktuella området.

Frågor om asylmottagande, flyktingskap och integration är svårgripbara och svårhanterliga med enbart politiska medel. En fördjupad förståelse – och självförståelse! – förutsätter i allt högre grad också engagemang och insatser från det civila samhället, från forskning, media och kultur. I syfte att förankra och kvalitetssäkra förslag och rekommendationer från NTG-asyl till departement och andra politiska fora, men också ge möjlighet till en öppen diskussion och debatt om asyl- och flyktingmottagande i Sverige och övriga Europa, skall en referensgrupp inrättas till den Nationella temagruppen asyl.

Referensgruppens uppgift är att:

- fungera som en kritisk referens till temagruppens verksamhet i frågor om inriktning, strategi och policy

- vara ett öppet forum där resultaten av utvecklingsarbete och forskning kan redovisas, granskas, diskuteras och valideras

- bidra till erfarenhetsspridning och system/policypåverkan

- vidga perspektivet och diskussionen om asylmottagande, flyktingskap och integration.

Sammansättning

Referensgruppen skall vara sammansatt av företrädare för asylsökande, flyktingar, forskning, frivilligorganisationer, kultur, media och politik.

Ledamöter:

Asylsökande: Khaled Abdu, Association of Eritrean Asylum Seekers
Representant från Hälsokommunikatörer, Malmö

Forskning: Shirin Ahlbäck, statsvetare (Uppsala universitet)
Jan-Paul Brekke, sociolog (Institutt for Samfunnsforskning, Oslo)
Shahram Khosravi, socialantropolog (CEIFO, Stockholms universitet)


Frivillig-organisationer: Dick Clomén, Röda korset
George Joseph, Caritas, Sverige
Michael Williams, FARR

Kultur: Jette Sandahl, Världskulturmuseet
Jasenko Selimovic, Göteborgs stadsteater

Media: Ernst Klein, f d chefredaktör, Östgöta Correspondenten
Ylva Brune, mediaforskare och journalist, Göteborgs universitet

Politik: Gustav Fridolin, miljöpartiet

Ordförande: Anita Gradin, tidigare kommissionär för Invandring, rättsliga och inrikes frågor


Arbetsformer

Referensgruppen sammanträder två gånger per år från och med år 2005 till och med år 2007.

Sammanträden äger rum i Stockholm eller på annan ort i samband med projektbesök.

Arvode utgår i undantagsfall.

Sekretariatet för NTG-asyl är sammankallande och ansvarar för alla arrangemang kring samman-trädena.


Arbetsuppgifter - ett exempel

NTG-asyl levererar årligen en rapport med rekommendationer och förslag till förbättringar till nationell politik till Svenska-ESF-rådet/Näringsdepartementet. En motsvarande rapportering sker från NTG-asyl inför regeringens arbete med den Nationella sysselsättningsplanen (NAP, National Action Plan). Medlemsstaterna skall årligen i sysselsättningsplanen redovisa utvecklingen i landet inom sysselsättningsområdet samt förslag till förbättringar, med utgångspunkt från EU-kommissionens riktlinjer och rekommendationer.

Som ett exempel på en framtida arbetsuppgift kan referensgruppen, utifrån sin mångskiftande samhälleliga, politiska och kompetensmässiga bakgrund, granska, diskutera och understödja/förkasta de aktuella förslagen.

Referensgruppen kommer i övrigt att genom studiebesök, medverkan/deltagande i seminarier och konferenser och som mottagare av rapporter etc kunna följa verksamheten på nationell och EU-nivå inom asyl- och flyktingområdet.

Sekretariatet för NTG-asyl kommer under våren att sammanställa ytterligare underlag för referensgruppens arbete: ett policydokument, i vilket NTG-asyl organisatoriska och policymässiga position framgår, en aktivitetslista/verksamhetsplan som ger referensgruppen en god översikt över framtida aktiviteter inom NTG-asyl som referensgruppen kan ta del av/medverka i samt en beskrivning över informationsmaterial över NTG-asyl och kommunikationsformer mellan NTG-asyl och referensgruppen.

No comments: