Tuesday, June 06, 2006

ASYLDAGEN :AEASS arbete i Sverige

Efter första dagens presentationer och lära-känna-varandra-lekar drog vi på söndagen igång med en heldag om asylpolitik och om hur det är att leva som asylsökande. AEASS (Asociation for Eritrean Asylum Seekers in Sweden) var ansvariga för dagens program som framför allt bestod av föreläsningar som Khaled stod för.
Khaled började med att kortfattat förklara situationen i Eritrea, om ett folk på 4 miljoner invånare som består av kristna, muslimer och animister. Han berättade om hur EPLF kom till makten vid Eritreas självständighet 1991 och att landet sedan dess inte haft några fria val. Ett skyttegravskrig pågår på den obestämda gränsen mot Etiopien och 10% av befolkningen är just nu i armén. Bland annat på grund av tvånget för alla mellan 18 och 55 år att tjänstgöra som militärer pågår nu en massflykt från Eritrea.
I Sverige finns idag ca 3000 eritreanska asylsökande. Tidigare har 90% av de eritreaner som sökt asyl fått avslag på sina ansökningar, men bl a på grund av AEASS lobbingarbete mot riksdag och regering har situationen delvis förändrats. AEASS har bjudit in representanter från Amnesty, regeringskansliet, migrationsverket m.m. för att informera om situationen i Eritrea och det ledde nyligen till nya bestämmelser om asylsökande från Eritrea.
Efter denna lilla presentation övergick Khaled till att prata om hur det är att vara asylsökande i Sverige och vilken roll AEASS har för dessa enskilda individer. Asylprocessen i Sverige tar normalt 2 år vilket är en ganska lång tids orolig väntan. Under den tiden har man 200 kr/mån att leva på och några månaders svenskundervisning som ofta avslutas långt innan man kan prata. Ett stort problem för de asylsökande är att få känner till sina rättigheter och inte har självförtroende att ställa några krav. Därför hänger hela deras liv på den personliga kontakten med deras handläggare. Det är här AEASS gör ett viktigt arbete. De jobbar hittills endast i Stockholm där de har 200 medlemmar. De försöker kämpa för sina rättigheter och ge självförtroende till de asylsökande. De försöker hjälpa dem som behöver ekonomiskt och praktiskt stöd. Khaled trodde att AEASS arbete har en stor del i att det bland eritreaner i Sverige finns få självmord och få galna och kriminella asylsökande.%

No comments: