Wednesday, January 11, 2006

Frige Dawit Isaak

Bakgrund
Dawit Isaak är journalist, författare och dramatiker. Han är född i det som i dag är Eritrea och kom till Sverige som flykting från kriget 1987. Han blev svensk medborgare 1992.

När Eritrea blev självständigt flyttade Dawit Isaak tillbaka, bildade familj och blev delägare i landets första oberoende tidning Setit. Men kriget blossade upp igen. Han tog sin familj till Sverige och Göteborg, för att efter ett år ensam återvända.

Flera politiker och journalister, däribland Dawit Isaak, kritiserade under våren 2001 regeringen och krävde demokratiska reformer. Men reformerna uteblev. I stället arresterades kritkerna. Den 21 september, bara en vecka efter att hustrun och de tre barnen kommit på besök, arresterades Dawit. Arresteringsvågen av journalister och oppositionella genomfördes utan att omvärlden la sig i – all uppmärksamhet ägnades följderna av terrordåden mot USA.

I november 2005 kom plötsligt beskedet att Dawit Isaak släppts. Men efter någon vecka stod det klart att han åter fängslats, fortfarande utan åtal och utan dom. Han är den ende svensk som Amnesty International adopterat som samvetsfånge.

Via Argumentera.se kan du e-posta direkt till Eritreas ambassad i Stockholm och vädja om Dawit Isaaks frigivning.

Mer information om fallet finns på stödsajten för Dawit Isaak, där du också kan skriva på en protestlista.

Artiklar och kommentarer kring Dawit Isaak kan du läsa på Johan Karlssons webbplats Mothugg.

Mer läsning finns hos Liberala studenter i Linköping, där det också går att beställa kampanjmaterial.

No comments: