Tuesday, May 08, 2007

Göteborg: Dawit Isaaks kollega på yttrandefrihetsseminarium

Han misshandlades och torterades under ett års tid för att ha skrivit i en fri tidning i Eritrea. Nu befinner sig journalisten Semret Seyoum i Sverige. Hans kollega Dawit Isaak är dock fortfarande samvetsfånge. Den 3 maj är FN: s pressfrihetsdag. Dagen innan anordnades ett yttrandefrihetsseminarium på Världskulturmuseet i Göteborg. Utrikesdepartementet kom inte på grund av den tysta diplomatin med Eritrea.

Semret Seyoum grundade den eritreanska tidningen Setit, som Isaak var delägare i. När regeringen i Eritrea gjorde tillslaget mot den fria pressen 2001 arresterades både Semret Seyoum och Dawit Isaak. Utan att få veta varför blev dock Semret Seyoum frisläppt ett år senare. Han lyckades ta sig över gränsen till Sudan och kom sedan till Sverige med hjälp av Unicef.Semret Seyoum deltog, liksom Dawit Isaaks bror Esayas Isak, journalisten och 2003 års Human Rights Watch-pristagare, Khaled Abdu och författaren och statsvetaren Johan Karlsson på en temadag om yttrandefrihet på Världskulturmuseet i Göteborg den 2 maj. Dagen anordnades av Amnesty.De diskuterade bland annat om det finns en möjlighet för Dawit Isaak att bli frisläppt på samma sätt som Semret Seyoum.
– Det är en oberäknelig regim som bara ger falskt hopp, menade Khaled Abdu och syftade på att Dawit Isaak blev frisläppt i tre dagar 2005, men fängslades igen."Svensk media glömmer hela situationen"Khaled Abdu kritiserade även svensk medias fokusering kring Dawit Isaak.– Man får inte glömma att det finns fler eritreaner som är fängslade, sa Khaled Abdu. Varför skulle de frisläppa Dawit Isaak men inte de andra? Svensk media fokuserar på Dawit, men hela situationen glöms bort.Enligt panelen finns det idag tusentals eritreanska samvetsfångar.Vad kan då göras för att Dawit Isaak och andra fängslade journalister ska bli fria?
Dawit Isaaks bror, Esayas Isak, menade att den bästa metoden är om Sveriges utrikesminister åker till Eritrea.
– Den tysta diplomatin som Sveriges regering använt sig av har ju inte fungerat. Man kan fråga sig varför vi inte sätter hårt mot hårt istället? Vi borde skicka utrikesministern. Vi är nu inne på den fjärde sedan Dawit blev fängslad. Ingen av dem har åkt till Eritrea!– Carl Bildt borde åka, helst imorn! UD säger att om vi skickar vår utrikesminister och Eritrea ändå inte agerar så har vi använt det sista kortet. Men journalister har dött i fängelset, och Dawit som var helt frisk innan har fått hjärtproblem, det börjar bli dags nu.UD kom inte på grund av tyst diplomatiKhaled Abdu höll med om att den tysta diplomatin inte fungerar.– För mig är det bara ett skäl att inte låta kritikerna komma till tals. Vi får inte veta något om vad de gör. Och inget händer.Enligt en av kvällens arrangörer berättade att Utrikesdepartementet (UD) var inbjudna till seminariet.– Men de avböjde på grund av den tysta diplomatin.– Det brukar vara Eritreas ambassadör som tackar nej till såna här tillställningar, jämförde Johan Karlsson.
Cecilia Wigström (fp), ordförande i den tvärpolitiska riksdagsgruppen för Dawit Isaak, satt i publiken och berättade att hon ska diskutera frågan med Carl Bildt på tisdag.– Jag kommer bland annat ta upp frågan om att EU bör frysa biståndet till Eritrea.Esayas Isak tror inte att oppositionen i Eritrea har möjlighet att stoppa regeringen utan att trycket måste komma just utifrån.– Även exileritreaner är rädda att agera eftersom vi har släkt kvar i landet, men trycket måste komma från omvärlden. Vi måste pressa UD och sprida budskapet!
Elin Schwartz

No comments: