Friday, May 01, 2009

Tsega Sereke Tewelde behöver inte återvända till Eritrea

Publicerat 2009-04-29 23:55

På onsdagen gav Migrationsverket den 25-åriga eritreanskan Tsega Sereke Tewelde permanent uppehållstillstånd trots att hon tidigare skulle tvångsutvisas. Migrationsverket ska nu granska gamla avslagsbeslut innan någon tvångsutvisas till Eritrea.


När DN träffade 25-åriga Tsega Sereke Tewelde för en månad sedan hade hon just släppts ur Migrationsverkets förvar i Gävle, där hon hade suttit inlåst i fyra månader i väntan på att sannolikt bli tvångsutvisad till Eritrea.

I mitten av mars ansåg Migrationsverket att det inte fanns något som hindrade en utvisning. En vecka senare ändrade migrationsdomstolen beslutet. Tsega Sereke Tewelde beviljades en ny prövning. I tidigare beslut hade man nämligen inte tagit hänsyn till att Tsega Sereke Tewelde kunde bestraffas för att hon flytt illegalt när hon var 18, strax före inkallelsen till militärtjänst.


På onsdagen fick Tsega Sereke Tewelde veta att hon, efter sex år i Sverige och flera avslag, till sist nu beviljats permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket, som alltså bara för en månad sedan menade att hon skulle tvångsutvisas.


– Nu ska jag äntligen lära mig svenska ordentligt, säger Tsega Sereke Tewelde, som flera gånger fått avbryta undervisningen när myndigheterna avslagit hennes asylansökningar.


Under åren i Sverige har hon städat på kontor och hemma hos äldre i Stockholms förorter i hemtjänstens regi.


– Nu vill jag äntligen utbilda mig. Jag tänker bli undersköterska, säger hon.


Tsega Sereke Tewelde är en av det hundratal eritreaner, som fick avslag på sina asylansökningar för ett par år sedan. Förra året verkställdes ett par tvångsutvisningar trots protester från bland annat Amnesty. Samtidigt kom rapporter om att situationen i Eritrea förvärrats. Många utvisningshotade med äldre avslagsbeslut har därför anfört nya uppgifter från Eritrea som ett skäl för att utvisningen inte ska verkställas. Hittills har Migrationsverket oftast avslagit deras begäran. Men som DN uppmärksammat har migrationsdomstolen i Stockholm ofta ändrat Migrationsverkets negativa beslut och beviljat ny prövning.


Inom kort kommer Migrationsverket nu att fatta ett vägledande beslut som innebär en förändring.


– Jag är mycket oroad över utvecklingen i Eritrea. Innan de eri-treaner som har äldre avslagsbeslut utvisas ska vi på nytt bedöma risken för att de bestraffas om de kan anses ha undanhållit sig från militärtjänsten, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.

Ann Persson

ann.persson@dn.se

No comments: