Wednesday, March 01, 2006

Journalister får fängelsestraff i Eritrea

I onsdags hade organisationen Reportrar utan gränser ett seminarium om Eritrea. Det handlade om pressfriheten i landet. Khaled Abdu från Eritrea talade på seminariet. Han är journalist och har lämnat Eritrea. Han bor nu i Sverige.
Samhälle (Sesam) – I Eritrea finns ingen fri press längre, säger Abdu. Khaled Abdu lämnade Eritrea efter att ha suttit i fängelse flera gånger. Efter freden med Etiopien år 2000 har Eritrea blivit en diktatur. Det finns bara ett parti i Eritrea. De äger också det enda tidningstryckeriet. Journalister som skriver artiklar som regimen inte tycker om skickar man till armén eller i fängelse.
Det enda sättet att göra tidningar är att skriva dem utanför Eritrea och sedan skicka dem dit. Men man får inte sälja tidningar till armén. Det är där de unga finns. De som fortfarande ger ut tidningar skriver bara positiva saker om regimen nu. De vill inte få fängelsestraff. När Eritrea krigade med Etiopien kunde människor starta tidningar i Eritrea. Det var svårt redan då, men nu är det omöjligt. De som fick tillstånd att starta tidningar under kriget har förlorat de här tillstånden nu.
Dessutom censurerar regimen de artiklar som människor skriver, så att de inte skriver saker som kritiserar Eritreas politik. Khaled Abdu är pessimistisk om framtiden. Efter kriget bestämde regimen att det är bättre om sanningen inte kommer fram, säger Khaled Abdu. Han tror att det enda som kan få regimen att ändra sig är om andra länder ber dem att ta bort de här lagarna.
– Just nu har ingen människa i Eritrea några politiska rättigheter, säger Khaled Abdu.
Karin Holmberg

No comments: