Delrapport Fredsfusion sommarläger
Dagen började med smågruppsdiskussioner på temat ”vad är kultur?” där både nykomna volontärer och fredsfusiondeltagare deltog tillsammans. Syftet var att deltagarna skulle komma upp med olika fenomen som kan betecknas som kultur: mat, religion, värderingar etc för att sedan placera dem i en isbergsmodell där somligt är medvetet och annat omedvetet. Detta för att underlätta arbetet med att lära sig leva i ett nytt land.
Men på grund av frågans stora bredd och att många deltagare framförde starka åsikter och provocerades av varandra tog passet sig en delvis annan vändning. Som jag uppfattar det fanns det dels de som menade att kulturbegreppet kunde vara farligt för att det skapade skillnader snarare än övervann dem. Att det inte kunde knytas till en nation utan snarare borde knytas till olika samhällsklasser och subkulturella grupperingar och t o m individer. Att kultur dessutom förändras och överhuvudtaget inte är något absolut.
Å andra sidan fanns det de som menade att kulturskillnader trots allt har en nationell koppling och att det ändå i ett praktiskt perspektiv är meningsfullt att informera volontärerna om svensk kultur.
Det var också intressant att höra den Indiske volontären driva tesen att deras sätt att hälsa har varit detsamma under lång tid och att det kommer att fortsätta i framtiden och att den indiska kulturen är över 10 000 år gammal etc. Jag skulle vilja säga att det speglar ett mer absolutistiskt förhållningssätt till kultur, där det finns en tydlig koppling till den egna identiteten. Medan internationellt intresserade svenska ungdomar istället ofta har ett kritiskt och distanserat förhållningssätt som speglar vad man lärt sig genom universitetsstudier. Vilket ibland kanske skymmer att vi naturligtvis också har ett känslomässigt förhållningssätt till vår kultur och våra ideal och inte alltid blir glada när de kritiseras.
Många tyckte att diskussionen varit spännande och mycket givande men flera efterlyste ändå tydligare ramar och mer avgränsade diskussionsämnen. Kanske kunde en mer noggrann presentation och genomgång av begreppet underlätta den gemensamma diskussionen.
Därefter gjorde vi en övning om identitet och fördomar. Varje person i smågrupperna fick en lapp uppklistrad i pannan med ett av följande engelska adjektiv: rich, poor, bossy, confused och patriot. Bara de andra fick se ens lapp och man skulle utifrån dem behandla var och en som om han eller hon hade den egenskap som lappen angav. Syftet med övningen är att alla ska få känna hur det är att bli behandlad efter en stereotyp. Många berättade om hur de kände sig irriterade över att bli ”påklistrad” en egenskap man inte själv kände sig befryndad med. Flera beskrev samtidigt hur man tenderade att anpassa sig efter hur man behandlades.
Därefter försvann volontärerna till sina aktiviteter och vi fredsfusiondeltagare fick börja fundera kring vad som är svenskt och hur svenskar är. Detta utmynnade sedan i en rad presentationer för volontärerna om vad de ska tänka på när de är i Sverige.
I slutet av dagen spånade vi idéer om olika projekt som vi skulle kunna genomföra tillsammans i framtiden. Det handlade dels om att ordna sociala aktiviteter för att skapa kontaktytor mellan eritreanska asylsökare och svenskar. Fotboll, svenska undervisning, familjekontakter mm föreslogs. Det fanns även en idé om att göra ett tjejprojekt för att involvera även de Eritreanska tjejerna. Vi diskuterade under kvällen också möjligheten att PeaceQuest skulle kunna hjälpa till som medlare mellan olika Eritreanska och Etiopiska grupper i Sverige.
No comments:
Post a Comment