Monday, February 27, 2006

Välbesökt 24-timmarsvaka till stöd för Dawit

- Vi upplever att protesterna här i Sverige når fram till den eritreanska regeringen.Det sa biståndsminister Carin Jämtin när hon medverkade i den manifestation som Journalistförbundet tillsammans med Tidningsutgivarna, Reportrar utan gränser, Sveriges Tidskrifter, Publicistklubben och stödföreningen Free Dawit Isaak anordnade på Sergels Torg igår.



Biståndsminister Carin Jämtin
Manifestationen började redan vid midnatt den 3 maj - Pressfrihetens Dag - och pågår i 24 timmar. Intresset var stort och ett flertal medier och många människor besökte manifestationen under hela dagen. Där hölls appeller hölls av ett flertal olika talare, bland annat Carin Jämtin som berättade om regeringens kontinuerliga arbete med att få Eritreas regering att släppa den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak. Hon berättade bland annat att utrikesminister Laila Freivalds tagit upp fallet med Rwandas utrikesminister. Carin Jämtin sa att regeringen upplever att protesterna når fram. Om den eritreanska regeringen är mottagliga för protesterna kan vi bara svara på den dagen vi får träffa Dawit och framförallt den dagen han blir fri. Hon kunde inte utlova några starkare reaktioner från regeringen. - Det finns olika öppningar som jag inte vill gå in på, fortsatte hon. Man kan inte säga att vi gjort tillräckligt förrän han är frigiven. På frågan om det skulle vara aktuellt att dra in det svenska biståndet till Eritrea svarade hon: - Biståndet Sverige ger är framförallt ett humanitärt bistånd. Om vi stoppade det humanitära biståndet skulle det försvåra de eritreanska kontakterna vi har byggt upp.


Lars LeijonborgLars Leijonborg, partiledare för Folkpartiet, var kritisk till regeringens tysta diplomati. Han menade på att den tysta diplomatin inte fungerar och att det är dags för klarspråk.´ Han uppmanade utrikesminister Laila Freivalds att besöka Eritrea och på plats göra klart för regeringen att vi inte finner oss i sig behandlingen av Dawit Isaak. - Dawit är en hjälte, sa han i sin appell. Vi kräver att Dawit blir fri nu!

Gellert Tamas, författare och vice ordförande i Svenska PEN kritiserade också regeringens arbete med fallet Dawit och uppmanade även medierna att bryta tystnaden som varit och Stig Fredriksson, ordförande i Publicistklubben, talade om pressfriheten i världen och hur vanligt det är att journalister dödas för att de försöker utöva sitt arbete. Han berättade att The Committé to Protect Journalists, CPJ, i en undersökning räkna fram att majoriteten av de journalister som dödats, inte har dödats i krig utan mördats på grund av innehållet i sin rapportering. En undersökning som startar idag, berättade Arne König, vice ordförande i Journalistförbundet och ordförande i EFJ (European Federation of Journalists), om. Det är INSI, International News Safety Institute som startat ett projekt som kallas "Who kill journalists and why?".


Arne König
Under de senaste 15 åren har 1300 journalister och mediaarbetare har dödats medan de varit i tjänst. Förra året var ett av det blodigaste. I projektet, som består av journalister och professorer i bland annat konfliktforskning, ska man undersöka varför journalister dödats i sitt arbete och presentera detta i en rapport. Du kan läsa mer om projektet här: http://www.newssafety.com/. Arne König berättade också att Journalistförbundet bjudit in Dawit Isaak till kongressen om tre veckor på Djurönäset. Inbjudan postades idag och om han kommer finnas där återstår att se. Journalistförbundet har inte slutat hoppas och kommer att fortsätta sitt arbete för att Dawit Isaak och hans kollegor skall frigivas.


Ola GäverthOla Gäverth, ordförande i Journalistklubben vid Sveriges Radio berättade att klubben ställt in möten för att kunna medverka på Sergels torg under dagen. - Dawit är symbol för något mycket större. Den här manifestationen handlar om yttrandefriheten, grunden för hela vår verksamhet. Bland övriga talare hördes Eva Elmsäter, ordförande Reportrar utan gränser, Bengt Braun, ordförande i Tidningsutgivarna,

EU-parlamentarikern Cecilia Malmström, Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén, journalisten Khaled Abdu, kommunikationschef Karin Hallgren,TCO, Yvonne Lundén, SKTFs förbundsstyrelse, Henrik von Sydow, riksdagsledamot (m), skådespelerskan Görel Crona, Christina Jutterström, VD Sveriges Television, Peter Örn, VD Sveriges Radio, Håkan Bravinger, Författarförbundet, Leif Öbrink, stödkommittén Free Dawit Isaak, Siv Norlin, förste vice ordförande i fackförbundet ST med flera. Dawit Isaak greps i september 2001, tillsammans med flera kollegor. Samtidigt förbjöd den eritreanska regimen all privatägd och oberoende media. Den 3 maj har Dawit Isaak suttit fängslad 1319 dagar - utan rättegång! Vi kräver att Dawit Isaak och hans kollegor släpps fria och att Eritrea respekterar pressfrihet och mänskliga rättigheter. Pressfrihetens Dag har proklamerats av FN och manifesteras över hela världen. Bakom den dygnslånga manifestationen i Stockholm står Journalistförbundet, Reportrar utan gränser, Publicistklubben, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och Stödföreningen Free Dawit Issack











Khaled , Cecilia , Leif










Gellert , Agnetta , Görel

Svenska Journalistförbundet
Telefon: 08-613 75 00Fax: 08-21 26 80E-post: kansliet@sjf.se

No comments: