Friday, December 02, 2005

"Dawit Isaak åter fängslad i Eritrea"SVT


Uppdaterad 2 december 2005 - 16:21

Den svenske journalisten Dawit Isaak sitter åter fängslad i Eritrea. Det bekräftades i dag för Leif Öbrink som är ordförande i stödkommittén.


Han greps redan den 21 november på väg till ett läkarbesök, säger Öbrink till TT. Dawit Isaak hade frigetts ur fängelset på lördagen den 19 november och fick bara ett par dygn i frihet som han tillbringade hos anhöriga.

Dawit Isaak har medborgarskap i både Sverige och Eritrea. Han arbetade för en tidning i Eritreas huvudstad Asmara när han och andra regimkritiska journalister fängslades i september 2001.

"En bricka i gränskonflikten"
Stödkommitténs ordförande Leif Öbrink antyder att Dawit Isaak blivit en bricka i spelet om konflikten mellan Eritrea och Etiopien.

-De eritreanska myndigheterna säger att "när konflikten inte är löst och vi får stötta i den kan vi inte hinna ta i det här", säger Öbrink till TT.

Glädjen var stor i Dawit Isaaks familj i Göteborg när beskedet om att han släppts fri kom lördagen den 19 november efter ett intensivt förhandlingsarbete av ambassadör Bengt Sparre. Men glädjen grumlades ganska snart när det efter ett par dagar stod klart att frisläppandet förmodligen inte var definitivt.

UD: Ingen officiell bekräftelse
UD:s presstjänst säger sig inte ha fått någon officiell bekräftelse på att Isaak åter fängslats.

Ambassadör Bengt Sparre återvänder till Eritreas huvudstad Asmara nästa vecka efter att ha varit hemma för överläggningar om hur förhandlingarna om att få Isaak fri ska drivas i fortsättningen.

No comments: