Tuesday, December 20, 2005

Dawit Isaaks kollega: Vi vet inte ens var han befinner sig









Semret Seyoum tror att
Eritreanska regeringen ändrade sig.

Vad hände egentligen med den svenske journalisten Dawit Isaak, var han på väg att bli frigiven från fängelset i Eritrea eller var det en missuppfattning? Dawit Isaaks kollega, Semret Seyoum, som bor i Sverige, tror att man drog in frigivningen av Dawit när man såg vilken uppmärksamhet den fick.

Semret Seyoum lyckades fly landet

Först fick Semret Seyoum höra att kollegan blivit släppt från fängelset. Men sedan sade regeringen att Dawit Isaak bara varit tillfälligt frisläppt av medicinska skäl.

– Men varför kom han då hem? Det rimliga vore att han fördes till sjukhus och sedan direkt tillbaka till fängelset, resonerar Semret.

Semret Seyoum bor idag i en liten enrumslägenhet i Bjästa i Örnsköldsviks kommun. Han jobbade med Dawit Isaak på Eritreas största nyhetstidning, Setit.

En dag för fyra år sedan beslutade regeringen att arrestera flera oberoende journalister. Dawit var en av dem som greps. Semret lyckades hålla sig undan och försökte lämna landet men greps vid gränsen mot Sudan.

Efter ett år i fängelse blev han inkallad till militärtjänst. Efter det lyckades han lämna landet och idag finns han i Sverige, som kvotflykting.

Han har inte en aning om vad som kommer hända med Dawit Isaak och de andra journalisterna.

– Vi vet inte ens var de befinner sig, säger han.

No comments: